12.04.2018 -Tlačová správa Strana NAJ požiadala NAKA o výsledky vyšetrovania podvodov s DPH v skrachovanej oceliarni v Strážskom, ktorú vlastnila J&T cez firmu SSM (Slovakia Steel Mills).

By |2018-04-12T10:47:48+00:0012 apríl, 2018|Aktuálne|

Strana NAJ požiadala NAKA o výsledky vyšetrovania podvodov s DPH v skrachovanej oceliarni v Strážskom, ktorú vlastnila J&T cez firmu SSM (Slovakia Steel Mills).

V oceliarni prišlo o prácu na východe 400 ľudí v roku 2015. Oceliareň SSM (Slovakia Steel Mills) neplatila dane. V iných krajinách by už majitelia a podvodníci dávno sedeli vo väzbe za podvody a bol im odňatý majetok. A na Slovensku ? NAKA síce začala túto hutu v Strážskom preverovať už v roku 2015 vo veci krátenia a neodvedenia daní, no bez výsledkov. Oceliareň mala nakupovať šrot za zámerne vyššie ceny a tým zhoršovať výsledky hospodárenia. Personálne prepojený dodávateľ firma Kovod sa medzitým dostal do konkurzu, takže sa tlačí otázka či nešlo o plánovaný krach oceliarne aj jej dodávateľa po jej predchádzajúcom vytunelovaní. Aby toho nebolo málo, zaplietla sa oceliareň aj do karuselových podvodov s DPH. Išlo opäť o podozrivé nadmerné odpočty DPH, na ktoré sa skladáme my všetci našimi daniami.

Tiež sa tlačí sa aj otázka, prečo oceliareň plne nefinancovala samotná J&T, ale použili naivnú Českú exportnú banka (ČEB), ktorá im poskytla 168 mil. eur.

Veriteľom oceliarne bola spoločnosť Chemko Slovakia zo Strážskeho patriaca pod firmu Energochemica, ktorej akcionárom a strategickým investorom sa v roku 2016 stala cyperská spoločnosť Istrokapital SE. Do čela dozornej rady materskej Energochemica zasadol slovenský milionár Mario Hoffmann.

Oceliareň pod vedením J&T fakticky na prelome 2014/2015 zastavila svoju činnosť a tým bol osud je zamestnancov spečatený. J&T nepochopili od začiatku tento biznis ani hroziacu konkurenciu z Poľska, Maďarska i Slovenska. Oceliareň bola postavená bez logiky málo pár kilometrov je U.S.STEEL Košice. Navyše v oblasti je nedostatok kovového šrotu, takže každému rýchlo dôjde, že pri vysokej ceny vstupnej nedostatkovej suroviny asi ťažko vyrobíme produkt s nízkou cenou (Aj preto boli budované oceliarne pred rokom 1989 dostatočne od seba vzdialené, aby si zbytočne nekonkurovali – VSŽ Košice, Podbrezová).

Už len ako zlá komédia pôsobí fakt, že Mario Hoffmann, ktorý dostal do krachu oceliareň Stražské mal dosť peňazí investovať do luxusného športového areálu s hotelom x-bionic® sphere pri Šamoríne, ktorý v roku 2016 podľa finstatu dosiahol stratu 51 mil. eur.

Oprávnene preto kritizujeme súčasný právny systém Slovenska, ktorý umožňuje zodpovednej osobe skrachovanej a vyšetrovanej firmy ďalej podnikať a zakladať firmy. Slovensko je zle riadené a je potrebné to konečne zmeniť vo voľbách cez nové strany.

Strana NAJ zavedie rýchlu vymožiteľnosť obchodných zmlúv a podnikateľské prostredie začne lepšie fungovať v krátkom čase. V budúcnosti zaradíme na čiernu listinu veľkých neplatičov daní, DPH a zakážeme im podnikať a zakladať nové firmy. Trh sa našimi opatreniami rýchlo očistí a nový systém prinesie pozitívne výsledky  v pomerne krátkom čase do jedného roka.