Viktor Béreš (kandidát na primátora Bratislavy) : Aktuálne stanovisko k materiálu Ministerstva financií SR k usporiadaniu mesta Bratislava.

By |2018-07-12T16:32:07+00:0012 júl, 2018|Aktuálne|

Podľa môjho názoru nepotrebuje Bratislava žiadne mestské časti a ich zastupiteľstvá ani poslancov. Je to len mrhanie financiami štátu. Na čele Bratislavy by mal byť primátor a hlavné mestské zastupiteľstvo, kde stačí 40 poslancov (teraz je ich 45). Zo zákona by som tiež vypustil, že Bratislava potrebuje 4 námestníkov. Načo ? Podľa mňa sú to zbytočné funkcie a vyhodené peniaze. Veď budú riaditelia odborov magistrátu a to stačí. Ponechal by som pochopiteľne všetkých súčasných zamestnancov miestnych časti a zvýšil im mzdové hodnotenie, nakoľko by sa ušetrilo na mzdách poslancov a starostov mestských častí.

Takže navrhujem iba jednoúrovňové riadenie mesta Bratislava. Osobne si myslím, že by sa mali k Bratislave pričleniť satelitné obce ako Bernolákovo, Marianka, Chorvátsky Grob. Z Bratislavy by malo vzniknúť tzv. „Veľká Bratislava“, ktorá by si riadila celé regionálne školstvo aj dopravu. Primátor Bratislavy by sa stal automaticky aj predsedom bratislavského samosprávneho kraja. Vzhľadom na to, že bratislavská VÚC má už len okresy Malacky, Senec a Pezinok je existencia paralelného predsedu kraja popri primátorovi „Veľkej Bratislavy“ zbytočná, takže malo by ísť o tú istú osobu teda primátora Bratislavy. Z dlhodobého hľadiska považujem existenciu VÚC za zbytočnú. Samosprávnym orgánom by mali byť len mestá a obce. Tak by sa ušetrili ďalšie milióny, ktoré idú na VÚC.